Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

WK start met vlammende show

23-3-2011
Publicatie: de Stentor

APELDOORN – Ruim tweeduizend toeschouwers waren dinsdagavond in Omnisport voor de opening van het WK baanwielrennen. De avond kende een bij vlagen rommelig verloop, maar er waren er maar weinigen die daar om maalden. Dat kan ook niet anders tijdens een avond met gevestigde namen als Eddy Merckx, Jeroen van der Boom en Sven Kramer.

Helga Rietvelt arriveerde met dochter Hilda als één van de eerste bezoekers. Ze namen buurjongen Stijn van der Klis mee. ,,Als je op de fiets naar een WK kunt, dan moet je dat niet laten”, zegt de inwoonster van Zevenhuizen. ,,Ik ben met het NK atletiek hier ook geweest. Het is hier echt prachtig.”

Ze kozen voor een plekje kort op de baan. ,,We hebben hier uitzicht op het podium en op het rennerskwartier. Alleen naar dat rennerskwartier kijken is een evenement op zich. Toen we hier naar toe kwamen fietsen zagen we twee deelneemsters uit Venezuela op de rotonde van de Zutphensestraat. De één klom op de fiets en de ander maakte een foto. Op dat moment begon het echt te kriebelen. Apeldoorn mag trots zijn.”

Kriebelen deed het ook later op de avond toen de ploeg van Japan in de spotlights werd gezet. Na een minuut stilte aan het begin van de avond volgde een staand applaus toen de renners uit het door natuurgeweld geplaagde land de baan betraden.

En loco-burgmeester Fokko Spoelstra kreeg de kriebels omdat hij als loco-burgemeester de eer had om namens de gemeente Apeldoorn te spreken. Burgemeester Fred de Graaf zat in Den Haag voor een vergadering van de Eerste Kamer. ,,Voor mij is het geweldig om hier te staan”, zei Spoelstra na de officiële openingswoorden. ,,Ik ben als wethouder bij de bouw betrokken geweest. Heb de contracten getekend. Later mocht ik naar Manchester om te lobbyen voor een WK in Omnisport. En dan nu hier… De cirkel is rond. Het is voor mij, en hopelijk voor heel Apeldoorn, toch een droom die uitkomt.”

Als er dan iemand toch chagrijnig rond mocht lopen was het Léon van Bon. Als oud-Apeldoorner had de wielrenner in de stad van zijn ouders willen gloreren. Maar bondscoach Robert Slippens besliste anders. ,,Tuurlijk, dat is een beetje balen. Maar ik ben vooral opgewonden over het feit dat het WK hier wordt gehouden. Ik mag de hele week uitleg geven aan diverse sponsors. Dat is ook erg leuk.”

En Van Bon mocht gisteren alsnog juichend over de finish als winnaar van de Peter Post Memorial, een dernywedstrijd die het publiek vast in de juiste stemming voor vandaag bracht.

Maar het dak ging pas echt van Omnisport af toen zanger Jeroen van der Boom de microfoon greep. Met een letterlijk vlammend optreden kreeg hij het publiek swingend, zingend en klappend op de banken.

 

 


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 24 mrt 2011