Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

Park laat activisten feest niet verstoren

9-5-2011
Publicatie: de Stentor

HARDERWIJK – Onder luid applaus overhandigden twee leden van de Orka Coalitie zaterdag een brief aan Pieter van Vollenhoven.

In het schrijven pleit de organisatie voor de vrijlating van Morgan, de orka die sinds juni verblijft in het Dolfinarium in Harderwijk. “Hopelijk speelt hij de boodschap door aan z’n schoonmoeder”, lachte Wietse van der Werf, woordvoerder van de actiegroep.

Pieter van Vollenhoven bracht zaterdagmiddag een bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk vanwege het twintigjarig jubileum van SOS Dolfijn, het opvangcentrum voor zeezoogdieren, voornamelijk bruinvissen. Van Vollenhoven was twintig jaar geleden ook aanwezig bij de opening van het opvangcentrum, dat toen nog Fort Heerewich heette.

De Orka Coalitie greep de komst van Van Vollenhoven aan om actie te voeren voor de vrijlating van orka Morgan. Met spandoeken hadden de leden van de Orka Coalitie zich opgesteld voor de ingang van het zeedierenpark. Zij boden Van Vollenhoven een brief aan waarin ze steun vragen voor de vrijlating van Morgan. Het Dolfinarium besloot zich niets aan te trekken van de protestactie. “Vandaag vieren wij de verjaardag van SOS Dolfijn. We laten dit feest niet verpesten door een groepje activisten”, aldus persvoorlichter Bert van Plateringen. Dus werden de actievoerders genegeerd en besloot het zeedierenpark er een feest mee te maken. Van Vollenhoven werd vergezeld door prinses Margriet en twee van hun kleinkinderen. Het gezelschap kreeg een rondleiding door het opvangcentrum waarbij medewerkers van stichting SOS Dolfijn vertelden over hun werk. Daarna volgde een wandeling over het park waarbij bijzondere aandacht uitging naar de Bruinvisbaai, in dat bassin zwemmen dieren die niet meer uitgezet konden worden in de natuur. De koninklijke genodigden konden de dieren van dichtbij bekijken en de kinderen mochten de bruinvissen zelfs voeren. Van Vollenhoven zei het opvangcentrum nog steeds te volgen en hij sprak zijn waardering uit over het werk dat SOS Dolfijn doet. “Het is fantastisch wanneer je bedenkt hoeveel dieren er worden gered. De afgelopen twintig jaar is het percentage bruinvissen dat weer herstelt significant gestegen. Een geweldige prestatie.” Vlak voordat het koninklijke gezelschap weer naar huis ging wachtte voor Van Vollenhoven nog een ontmoeting met de leden van de Orka Coalitie. Hij nam een brief in ontvangst waarin de actiegroep vraagtekens plaatst bij de integriteit van het Dolfinarium. De organisatie vermoedt dat het Harderwijker zeedierenpark nooit de intentie heeft gehad om Morgan uit te zetten in de natuur. Het Dolfinarium spreekt dat tegen. Van Vollenhoven nam geen officieel standpunt in, maar beloofde plechtig de brief te gaan lezen.


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 09 mei 2011