Vrijdag 2 april 2010

Nieuwe lichting luchtmobiele brigade krijgt hun verdiende rode baret

STAS woont uitreiking rode baretten bij

Leerlingen van het Schoolbataljon Luchtmobiel voltooiden in de nacht van 1 op 2 april de zware luchtmobiele basisopleiding. Als bewijs van de succesvolle afronding van de zes maanden durende opleiding ontvingen zij de felbegeerde rode baret.  Demissionair staatssecretaris Jack de Vries woonde een deel van het nachtelijk programma bij en heeft s’ochtends met Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, Brigadegeneraal Marc van Uhm de baretten uitgereikt op de Oranjekazerne in Arnhem.  

Arnhem en de rode baretten zijn nauw met elkaar verbonden. Britse paratroepen waren de eerste dragers van de rode baret en tijdens de Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog hielden deze para’s dagenlang stand in Arnhem en Oosterbeek tegen een Duitse overmacht. Geallieerde versterkingen bleven uit waardoor de paratroepen gedwongen waren de aftocht te blazen, met verlies van duizenden doden en gewonden. Door hun vastberaden en moedige optreden kregen de Britse para’s van de Duitsers al snel de bijnaam “Rote Teufel”, rode duivels. Wereldwijd hebben para- en luchtlandingseenheden de rode baret gekozen als herkenningsteken voor hun specialisme. Zo ook de Nederlandse Luchtmobiele Brigade.   

Het Schoolbataljon Luchtmobiel is de ‘hofleverancier’ van de Luchtmobiele Brigade. Alle militairen, van soldaat tot en met generaal, die bij de brigade dienen, moeten de rode baret zien te halen. Voor soldaten duurt de opleiding zes maanden. Kaderleden doorlopen, naast hun initiele officiers of onderofficiers opleiding , een zeven weeks programma bij het Schoolbataljon Luchtmobiel. Tijdens de opleidingen krijgen allen het fysiek en mentaal zwaar te verduren, onder het motto “train hard, fight easy”.  De uitreiking  van de baret sluit deze opleiding af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home: PVFotografie