Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

7 oktober 2010, NATO Tiger Meet 2010 vliegbasis Volkel


Vliegende squadrons die een katachtige zoals een tijger in hun embleem voeren, komen ieder jaar op een andere plek bijeen voor de NATO Tiger Meet. De grootschalige internationale oefening vindt dit jaar van 4 tot en met 15 oktober plaats op Vliegbasis Volkel. Het Nederlandse 313 Squadron, ook een ‘tijger-eenheid’, treedt op als organisator en gastheer.

Wat in de jaren ‘60 begon als een overwegend sociale ontmoeting, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een hoogwaardige training. Met een zeer afwisselend programma houden de oefenende eenheden hun vaardigheden op peil en worden waardevolle ervaringen uitgewisseld.


Organisatie

De NATO Tiger Association verenigt eenheden uit de hele wereld met een tijger of een andere grote katachtige in het logo of embleem. De organisatie versterkt met de Tiger Meet de band tussen de leden. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, organiseert de NAVO de NATO Tiger Meet niet. Het verbond heeft de oefening wel opgenomen in zijn trainingsschema.

Ieder jaar organiseert een ander tijgersquadron de NATO Tiger Meet. Dit jaar is de eer aan het 313 F-16-squadron van Vliegbasis Volkel.


Organisator 313 Squadron

Het 313 Squadron, opgericht in 1953 op Vliegbasis Volkel, gaf destijds nieuwe vliegers onderricht in Europese navigatie- en weerscondities. Na verhuizingen naar Vliegbasis Woensdrecht en Vliegbasis Twenthe keerde het in 2006 met F-16’s terug op Volkel. Een paar jaar eerder is de opleidingstaak overgedragen aan 306 Squadron. 313 is nu 1 van de 5 operationele Nederlandse F-16-squadrons.

 


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 01 jan 2011