Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

9 februari 2012, Mogelijk sabotage sluisdeuren Apeldoorns kanaal

Sluis Apeldoorn niet geopend door vandalen

APELDOORN – De Sluis Apeldoorn in het Apeldoorns Kanaal is niet door vandalen vernield in de nacht van woensdag op donderdag.

De politie concludeert dat na technisch onderzoek. Hoe het dan kan dat schuiven openstonden, waardoor er water op het ijs stroomde, is nog onduidelijk.

Gisteren werd nog uitgegaan van moedwillge sabotage van de sluis. Waterschap Veluwe was woedend over de door water bedorven ijsvloer in de wijde omgeving. Vandalen zouden vier zware hangsloten hebben vernield en daarna de schuiven hebben geopend. Daardoor is het ijs in de driehoek Apeldoorn – Hattem – Dieren onbetrouwbaar geworden.

Gisteren werden al tientallen mensen van het ijs gehaald. Hulpdiensten van politie en gemeenten blijven zeker tot en met het weekend het ijs in het gebied bewaken en sturen zo nodig schaatsers weg. Doordat het water is gaan stromen, breekt de ijsvloer op enig moment door, wat levensgevaarlijk is volgens het schap.

Alle ijsclubs in de regio zijn gewaarschuwd en uitgeschreven tochten zijn geschrapt. Ook bij drie overloopvijvers in Apeldoorn moesten mensen van het ijs.

De politie raadt iedereen sterk af het ijs te betreden via een burgernetactie, twitter en de media. Betrokken gemeenten hebben langs het ijs waarschuwingsborden geplaatst. Ook zijn scholen in de omgeving geïnformeerd. De politie heeft met een helikopter over het gebied gevlogen en mensen van het ijs gestuurd. Ook is er rijdend toezicht geweest. De politie blijft de komende nacht en gedurende het weekend tijdens de surveillances toezicht houden op het ijs.

De politie onderzoekt nog hoe het kan dat de sluis (deels) was geopend. Getuigen die tussen woensdag 8 en donderdagochtend 9 februari iets bijzonders hebben gezien bij de sluis, worden verzocht met de politie te bellen via 0900 – 8844.

Bron: de StentorCopyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 09 feb 2012