Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

7 oktober 2018, Onderzoek na brand Touwslagershorst Apeldoorn

Apeldoornse buurt ontfermt zich over ‘hun Bob’ na verwoestende brand

De Touwslagershorst in Apeldoorn is in shock na een verwoestende brand in het rijtjeshuis van buurtgenoot Bob Redeker.  ,,Dat juist zo’n lieve man dit moet overkomen.”

Daar sta je dan. Met een volkomen lege blik in je ogen te kijken naar de geblakerde restanten van wat een half etmaal daarvoor nog jouw woning was. Je enige bezittingen zijn je auto, twee honden en een plastic zakje van de Albert Heijn gevuld met geleende kleren. Een konijn ligt half verbrand bij de dierenarts. ,,Onbegrijpelijk”, mompelt Bob Redeker (59) nog maar eens een keer, terwijl hij de nachtmerrie in gedachten opnieuw beleeft.

Hond in paniek

De brand brak rond half twaalf uit en greep razendsnel om zich heen. Redeker kon niets meer dan het vege lijf redden, samen met zijn twee labradors Knuffel en Balou. ,,Een van de twee ging in paniek nog weer terug naar binnen, dus die ben ik nog weer achterna gerend. Tja, verstandig is het misschien niet, maar dat doe je… De brandweer zei al: een minuutje langer in de woning en je was er misschien niet meer.” De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de twee naastgelegen huizen, maar de bewoners daarvan moesten de nacht wel elders doorbrengen.

De schijn tegen

Een ander verhaal is dat van zijn 36-jarige huisgenoot. Een aan lager wal geraakte man, die Redeker in zijn huis een plaats bood. Ook hij is ongedeerd gebleven.  In zijn slaapkamer is namelijk de brand ontstaan. Wat er precies is voorgevallen is onduidelijk, maar er is een vermoeden van brandstichting, hoewel kortsluiting ook nog niet is uitgesloten. De dag na de brand wordt de woning behandeld als ‘plaats delict’ en uitgebreid door politie en brandweer onderzocht.

Hart onder de riem

De buurt dromt deze zondagmorgen samen rond het huis van hun onfortuinlijke buurman. Uit nieuwsgierigheid, natuurlijk, maar vooral ook om het gebeurde een beetje te verwerken èn hun buurman een hart onder de riem te steken. Een aantal duikt meteen het eigen huis in, om iets uit de eigen voorraad op te diepen. Vooral warme kleding, maar ook hondenriemen en schoenen zijn dingen waar Redeker behoefte aan heeft.  Margo Jansen komt al snel aanrennen met een leren jas. ,,Kijk even of die past, Bob.” Op de vraag van de verslaggever of de buurt altijd zo hecht is, kijkt ze verbaasd op. ,,Joh, dat is toch de normaalste zaak van de wereld. Die man heeft helemaal niks meer!”

Bron: De Stentor


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 07 okt 2018