Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

6 april 2011, Gaspakken ontsmettingsoefening

De brandweer van Apeldoorn en Zutphen hebben gisteren avond een gaspakken ontsmettingsoefening gehouden. Deze oefening van de gaspakdragers van steunpunt Apeldoorn werd samen gehouden met het ontsmettingssteunpunt IJsselstreek. Doel van deze oefening is om de samenwerking en communicatie met/tussen de gaspakdragers en ontsmetters te vergroten. 4 groepjes van 2 gaspakkendragers van Apeldoorn werden voor deze oefening besmet met een ongevaarlijke substantie. Zutphen was met hun ontsmettingscontaier aanwezig om de gaspakkendragers weer helemaal schoon te krijgen. Een gaspak is een speciaal type beschermende kleding dat de gebruiker beschermt tegen chemische, nucleaire en biologische stoffen. De gebruiker wordt door het pak geheel afgesloten van de buitenlucht, het pak wordt gesloten met een speciale rits die over een groot deel van het pak loopt. De ademlucht wordt geleverd vanuit een ademluchttoestel die onder het gaspak gedragen wordt. Tijdens het aantrekken, ontsmetten en uittrekken kan de ademlucht vanuit een vast opgestelde compressor of tank geleverd worden door middel van slangen. (meeruren aansluiting)

Gaspakken worden gebruikt door de brandweer, het leger en onderzoekers indien sprake is van (mogelijk) contact met gevaarlijke stoffen waartegen andere beschermende kleding onvoldoende is. Een gaspak is in feite de zwaarste klasse beschermende kleding voor dit soort situaties. Gaspakdragers werken voor de veiligheid altijd in ploegen van 2 personen. Iedere drager krijgt altijd assistentie van een collega bij het aantrekken, ontsmetten en uittrekken van het gaspak. Bij het ontsmetten en uittrekken kan de assistent een chemicaliënpak en zuurbestendige handschoenen dragen.

Onder een gaspak wordt meestal normale kleding of sportkleding gedragen met daar overheen een katoenen overal met kunststof knopen om beschadiging van het gaspak te voorkomen. Doordat het pak geheel van de buitenlucht afgesloten is en bescherming moet bieden tegen allerlei verschillende bedreigingen is het dragen van een gaspak een zware klus. Doorgaans brengt een gebruiker hoogstens 20 minuten door in een gaspak, waarna de ademluchtvoorraad te ver gedaald is om veilig verder te gaan. Aangezien het ademluchttoestel zich in het pak bevindt is het vaak niet mogelijk om de manometer voor de luchtvoorraad af te lezen. De gebruiker is meestal flink bezweet omdat de warmte niet uit het pak kan ontsnappen.


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 07 apr 2011