Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

3 mei 2011, Politie en Brandweer leren over natuurbrandonderzoek


Onder grote belangstelling van media heeft een aantal hoogwaardigheidsbekleders van ondermeer TNO, het Nederlands Forensisch Instituut, het Openbaar Ministerie, de Provincie Gelderland en het Ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdagmiddag 3 mei een deel van de cursus natuurbrandonderzoek bijgewoond die voor (Forensisch) brandonderzoekers op het Infanterie Schietterein (ISK) in Harskamp werd gehouden. Zij konden zien hoe natuurbrandonderzoek wordt uitgevoerd en waar de brandonderzoekers op letten.

De cursus richt zich op de oorsprongsplaats en het oorsprongonderzoek van natuurbranden. Hiervoor zijn op het kazerneterrein meerdere brandplaatsen gecreƫerd met elk hun eigen ontstekingsbron. Zo kunnen de cursisten vaardigheid ontwikkelen om verschillende ontstekingsbronnen te herkennen.

Ook in ons land zijn regelmatig natuurbranden, zoals recent nog in Schoorl en Bergen. Tot op heden wordt er in Nederland vanuit de forensische kant weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ontstaan van natuurbranden. Het is dus goed dat brandweer en politie nu gezamenlijk hun kennis ten aanzien van natuurbrandonderzoek vergroten met deze cursus en expertise opbouwen.

 

Deze middag maakte onderdeel uit van de cursus natuurbrandonderzoek voor (Forensisch) brandonderzoekers) die politie en brandweer in de regio Noord- en Oost-Gelderland van 2 tot en met 6 mei hebben georganiseerd. De cursus wordt gegeven door Richard Woods (Australiƫ) en Paul Steensland (VS). Het is voor het eerst dat brandonderzoekers van politie en brandweer uit het hele land bij elkaar komen om kennis uit te wisselen en te leren van internationale experts.


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 05 mei 2011