Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

28 mei 2011, UCI BMX Supercross Papendal Arnhem

Jelle van Gorkom 2de UCI BMX Supercross Papendal

BMX-er Van Gorkom heeft de Nederlandse eer hoog gehouden in de eerste UCI BMX Supercross World Cup ooit in Nederland. Op het parcours dat als voorbeeld dient voor de baan op de Olympische Spelen, pakte de Nederlander een zilveren medaille en hoefde hij alleen Nieuw-Zeelander Marc Willers voor zich dulden. Bij de vrouwen won de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker.

De Fransman Joris Daudet werd zaterdag derde in een finale, die door de harde wind en het lange Olympische parcours zwaar was voor de BMX-rijders. De finale kende een verrassende ontknoping, want Van Gorkom en Daudet domineerden de kwalificaties en de voorrondes. In de finale vocht de Nederlander zich na een lastige start terug van de vijfde naar de tweede plaats. De Nieuw-Zeelander wilde hij nog inhalen, maar dat bleek na alle knappe inhaalmanoeuvres een brug te ver. “Ik zat met de ellebogen in die van Daudet en daar heeft Marc goed van kunnen profiteren”, aldus Van Gorkom. “En als je eenmaal in de finale staat kunnen alle acht rijders winnen.”

 

Olympische Spelen

Van Gorkom was wel tevreden na zijn tweede plaats. “Voor eigen publiek rijden was natuurlijk bijzonder. Elke keer hoorde je het publiek al, als we door de eerste bocht reden. Het is een mooie opsteker richting de Olympische Spelen en met de kwalificaties op vrijdag en de prestaties van de andere Nederlanders hebben we als land veel punten gehaald.”

Europees kampioen Raymon van der Biezen, vrijdag achter Van Gorkom 2e in de kwalificaties, viel in de achtste finales hard op het parcours en kon zijn wedstrijd niet afmaken. Met Sander Bisseling, Joris Harmsen, Martijn Jaspers en Glenn van de Wetering in de kwartfinales gloort er Olympisch succes in Londen.

 

Vrouwen

Bij de vrouwen was Sarah Walker vrijdag en zaterdag ongenaakbaar op het technisch moeilijke parcours in Papendal. De Nieuw-Zeelandse ging ondanks een klein slippertje moeiteloos van start tot finish aan de leiding. De Nederlandse BMX-ers Joyce Seesing en Laura Smulders haalden allebei de halve finale, maar eindigden beiden op de vijfde plaats en dat was net te weinig voor de finale.

De foto’s van dit item kunt u bestellen. Zie daarvoor Webshop


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 29 mei 2011