Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

26 maart 2011, 4e dag WK baanwielrennen Omnisport Apeldoorn

Mulder: ‘Bronzen plak voelt als een wereldtitel’

APELDOORN – Teun Mulder heeft zaterdag de ban gebroken voor Oranje. In eigen huis bezorgde hij Nederland de eerste medaille op het WK baanwielrennen. Het kanon uit Zuuk pakte brons op de keirin. ,,Super dit, ik wilde per se een medaille hier. Het publiek heeft me enorm geholpen.” 

Mulder, in 2005 al eens wereldkampioen op de keirin, won zijn serie ‘s ochtends met het kleinst mogelijke verschil. Er moest een finishfoto aan te pas komen om het minieme verschil met de Australiër Shane Perkins duidelijk te maken. Apeldoorner Roy van den Berg, die in dezelfde serie reed, werd verwezen naar de herkansingen. Daarin eindigde hij als vijfde en laatste en was het keirintoernooi voorbij.
In de halve finale eindigde Mulder als tweede, achter de Australiër Shane Perkins, ruim voldoende voor een plek in de finale. Daarin de wereldkampioen van 2005 lange tijd achteraan, maar op het einde wist hij met een jump toch nog de nodige renners in te halen. Op de meet hoefde hij alleen Perkins (Australië) en Sir Chris Hoy (Groot-Brittannië) voor zich te dulden.

De bronzen plak zorgde voor een ontlading in Omnisport. Niet alleen bij het publiek, maar zeker ook in het kamp van de Nederlandse renners zelf. Na drie dagen van tegenslag en een net-niet-gevoel was er nu eindelijk iets om voor te juichen. En dat deed Mulder zelf dan ook uitgebreid. ,,Geweldig, mijn vierde WK-medaille op de keirin in mijn achtste finale op rij”, glunderde hij van oor tot oor. ,,En dan ook nog voor eigen publiek. Deze bronzen medaille voelt bijna als een wereldtitel, echt waar.”
Even verderop stond ook zijn coach, René Wolff, eindelijk met een lach op zijn gezicht. Of er wat van hem af is gevallen? ,,Nee, voor mij geldt dat denk ik minder dan voor Teun”, antwoordde de Apeldoorner. ,,Vergeet niet dat Teun ambassadeur van dit WK is. Een WK rijden in je eigen achtertuin, dat geeft extra druk hoor… En als je dan ook nog drie dagen moet toezien hoe je ploeggenoten op zich wel goed presteren maar geen goede resultaten halen, tja, dan ben je opeens ook de ambassadeur van het hele team. Tuurlijk voelt Teun die druk ook. Maar de vraag is hoe je daar als topsporter mee omgaat. Echt knap hoe Teun dit heeft geflikt.”

Mulder, al in het bezit van drie regenboogtruien, heeft de smaak nu zo te pakken, dat hij zondag met enorm veel zelfvertrouwen aan de start verschijnt van de één kilometer tijdrit. De man uit Zuuk verdedigt zijn titel van vorig jaar en mag daarom als laatste renner van start. ,,De Fransen staan er heel goed voor, maar nu wil ook goud”, zegt hij zonder aarzeling. ,,Dankzij deze medaille is de druk van de ketel en kan ik onbevangen starten. Dat is heerlijk.”

Bron: de Stentor

De foto’s van dit item kunt u bestellen. Zie daarvoor Webshop


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 30 mrt 2011