Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

26 juli 2011, 3 neusapen in Apenheul Apeldoorn

Apeldoorn is in de ban van neusapen. In bushokjes en op vlaggen pronken foto’s van de primaten met hun enorme neus. Dierenpark Apenheul is duidelijk trots op het feit dat het de enige Europese dierentuin is waar de dieren te bewonderen zijn.

Een wijd opengesperde bek, met daarboven een forse neus en fonkelende ogen. Neusaap Bena moet duidelijk even wennen aan de fotografen en journalisten die hem dinsdag als eerste Nederlandse bezoekers kwamen bewonderen. „Het ziet er dreigend uit, maar in principe zijn neusapen niet agressief”, zegt verzorger Tjerk ter Meulen. „We zijn er nog niet achter of dit een soort begroeting is.”

De medewerkers van Apenheul zullen in de praktijk moeten leren hoe ze Bena en zijn broers Bagik en Julau moeten verzorgen. Het Apeldoornse dierenpark is namelijk de enige dierentuin buiten Azië die de uit Singapore Zoo afkomstige apen houdt. Vroeger leefden er wel enkele groepen in westerse dierentuinen, zoals de Bronx Zoo in New York.

Het grote probleem is om het juiste voedsel voor de beesten te vinden. Ter Meulen: „Neusapen eten wel 4000 kilo blad per half jaar. Ik heb twee weken stage gelopen in Singapore Zoo voordat de drie neusapen naar Nederland kwamen. In Singapore haalden de verzorgers het blad gewoon uit de tropische ‘achtertuin’ van de dierentuin. Dat gaat hier een stuk lastiger.” Neusapen eten vooral bladeren van de kattenstaart, hibiscus, witte mimosa, moerbei en ketapang.

Bron: Ref.dagblad


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 03 aug 2011