Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

24 oktober 2020, Grote brand Hoevenallee Terwolde

Vuurzee verwoest rietgedekte woonboerderij bij Terwolde, koeien de wei in

Een vuurzee heeft in mum van tijd een rietgedekte boerderij aan de Hoevenallee bij Terwolde verwoest. Binnen een uur na de melding was er weinig meer over.

Volgens omstanders gaat het om een woonboerderij op erf met gebouwen die van dezelfde veehouder zijn. Een woonhuis naast de vuurzee en stallen vlakbij bleven gespaard, maar onderzoek moet uitwijzen of ze schade hebben opgelopen.

Getuigen zagen hoe de koeien in een van de schuren vlakbij de wei in werden gestuurd en na de brand weer richting stal vertrokken.

Uurtje
De melding ‘brand woning’en ‘rieten dak’ kwam even voor vier uur binnen bij de meldkamer van de hulpdiensten. Niet veel later zat persfotograaf Pim Velthuizen van deze krant in de auto op weg naar het incident om in beeld verslag te doen.

Onderweg was de melding al ‘uitslaand’, Velthuizen zag dat binnen een uur weinig meer over was van het pand dan een smeulende puinhoop. ,,Alleen de gevel staat nog’’, vertelt de persfotograaf. Ruim na een uur gaf de officier van dienst het sein ‘brand meester’. Dat betekent dat het vuur zich vanaf dat moment niet meer kan uitbreiden, de brandweer is de vlammen de baas.

Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst, waar Terwolde bij hoort, kwam vanmiddag de bewoners een hart onder de riem steken. ,, Vreselijk wat deze mensen meemaken’’, vertelde hij nadien.

Hoogwerker
Volgens de eerste berichten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), de organisatie achter de brandweer, is het vuur ontstaan in de keuken.

Al snel na de melding ‘grote brand’ lieten de hulpdiensten extra mensen en materieel aanrukken. Onder meer vanuit een hoogwerker werden de blusstralen op de haard gericht. De inzet was al snel gericht op het behouden van de woning vlakbij en de stallen op het erf. De vuurzee in de woonboerderij was zo heftig, dat die al snel als verloren werd beschouwd.

Bron: Pim Velthuizen, De Stentor, VNOG


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 24 okt 2020