Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

23 maart 2011, 1e dag WK baanwielrennen Omnisport Apeldoorn

Het is niet altijd prijs voor Marianne Vos

APELDOORN – Als Marianne Vos op een WK geen medaille wint, is dat feitelijk groter nieuws dan wanneer de Brabantse wel eremetaal pakt. Vos en titeltoernooien, ze lijken voor elkaar geschapen. Waar ze al twee keer wereldkampioen veldrijden in eigen land werd (Zeddam 2006 en Hoogerheide 2011), leek het voor iedereen een uitgemaakte zaak dat het in Apeldoorn op het WK baan wederom zou gebeuren. 

Maar Vos had woensdag haar dag niet. In haar eerste puntenkoers sinds de gouden rit op de Spelen van Peking reed de concurrentie op haar wiel. Als Vos zich uit het zadel trok, zat de Italiaanse Bronzini alweer in haar kielzog, de Wit-Russische Tatsiana Sharakova profiteerde op het moment dat Vos zat uit te hijgen en pakte zomaar – op de manier die Vos voor ogen had – een ronde. De Tsjechische Jarmila Machacova maakte de koers door de helft van de wedstrijd voor het peloton uit te rijden en voldoende punten (20) voor het zilver te sprokkelen. Vos werd, met slechts zeven schamele puntjes, zevende.
,,Als ik een paar procent beter was geweest, had het me niks uitgemaakt dat ze op mijn wiel reden. De analyse van vanavond? Er waren er een paar beter, die reden harder. Ik heb er alles aan gedaan, maar reed vooral achter de feiten aan’’, klonk Vos heel reëel na haar zevende plaats. Had ze misschien te weinig op de baan getraind, was ze het ritme en het gevoel voor het onderdeel kwijt? Paste het WK wel goed genoeg in haar drukke schema. ,,Weet je, in het olympisch jaar 2008 heb ik minder op de baan gereden dan nu. Dat is het niet.”
Soms kan je, ook als je Marianne Vos heet, niet alles controleren. Het was wel even wennen, erkende ze. ,,Je gaat voor een medaille, dan is het niet leuk voor eigen publiek zevende te worden.’ De laatste twee puntenkoersen van internationaal niveau die ze reed, won Vos namelijk wél. In 2007 maakte de jonge Brabantse zich het nummer snel eigen. Er was plots uitzicht op olympisch eremetaal, toen bleek dat de alleskunner ook aanleg voor het snelle werk op de piste had. Ze reed enkele wereldbekers, plaatste zich voor het WK van 2008 in Manchester, won daar de wereldtitel en was daarna ook nog eens succesvol op de Spelen van Peking.
In Londen is de puntenkoers niet langer olympisch. Vos is en blijft nog tot in lengte van dagen de regerend olympisch kampioene op het nummer. De 23-jarige Vos zou in Londen alleen voor de hoogste eer op het omnium kunnen gaan. Maar haar kansen daarop zijn sinds een maand flink geslonken. Kirsten Wild won de bike-off om het WK-ticket en krijgt de kans zich dit weekeinde in Apeldoorn te onderscheiden. ,,Ik heb überhaupt mijn planning voor de Spelen nog niet gemaakt, daar ga ik me in het najaar over buigen. Als ik het omnium zou willen rijden, een veelomvattend nummer, weet ik dat dat wel ten koste gaat van mijn voorbereiding op de wegwedstrijd. Daar zal ik goed over na moeten denken’’, aldus Vos, die zaterdag op de scratch in de herkansing gaat. Haar reputatie kennende zou het dan maar zo wél raak kunnen zijn.

Bron: De Stentor

De foto’s van dit item kunt u bestellen. Zie daarvoor Webshop


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 29 mrt 2011