Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

22 augustus 2020, Dierenhulp Waterlei Apeldoorn

Zwaan aan de haak: Apeldoornse brandweer en buurt vangen bange vogel

Een zwaan in nood heeft de brandweer in Apeldoorn zaterdagochtend ruim een uur lang flink bezig gehouden. Het dier raakte in een water bij Het Verlaat verstrikt in een vislijn. Met behulp van buurtbewoners en een volleybalnet lukt het om de zwaan uiteindelijk te vangen en te helpen. Het visdraad werd gisteren ontdekt door buurtbewoner Cyril Vugts, die een woning aan het water heeft. ,,We kennen de zwaan en voeren ‘m af en toe wat’’, zegt hij. ,,Het beest kon bijna niet meer lopen door dat draad.’’ Hij en zijn vrouw probeerden de vogel eerst zelf te vangen, maar toen dat niet lukte schakelde hij de brandweer in.

Volleybalnet is gouden greep
Die ging met twee man het water in, maar hun pogingen waren al even vruchteloos. Daarop liet de brandweer een volleybalnet komen dat in het laadruim van een hoogwerker lag. Dat bleek uiteindelijk de gouden greep. Met hulp van het net en meerdere buurtbewoners lukte het uiteindelijk om de vogel te vangen. Het leverde een klaterende applaus op van de toeschouwers op de wal. De zwaan liet zich niet gemakkelijk vangen in Apeldoorn.

Tweede keer
Toen het dier op het droge was, bleek er een vislijn met dobber en haakje om z’n rechter poot te zitten. Dat werd verwijderd waarop de enigszins verwarde – maar verder gezonde – zwaan weer het ruime sop kon kiezen. Volgens Vugts is het niet de eerste keer dat dezelfde zwaan gered moest worden. Enkele weken geleden had hij visdraad om zijn bek.


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 23 aug 2020