Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

20 april 2014, Zeer grote heidebrand (Grip 2) Nationaal Park de Hoge Veluwe Hoenderloo

PVF-20140420_205-B.jpg

Brand Park Hoge Veluwe flink groter

Een brand in Nationaal Park De Hoge Veluwe is zondagmiddag uitgegroeid tot record-omvang. Aan het eind van de ochtend was het park al afgesloten voor publiek.

Een aangewakkerde en gedraaide wind zorgde ervoor dat de brandweer fors meer manschappen moest inzetten. Een woordvoerder sprak van een inzet van ongekende schaal in Nederland. Zondagmiddag waren er veertig blusvoertuigen in het gebied, terwijl veertig andere voertuigen af en aan reden ter ondersteuning. In totaal waren er 250 brandweerlieden in touw.

De brandweer verwacht ook zondagavond nog nodig te hebben om de brand onder controle te krijgen. Die heeft zich uitgebreid over een gebied van 350 hectare tussen de oostkant en de westkant van het park. Daarbij is honderd tot tweehonderd hectare aan heide en gras verloren gegaan. Het leger heeft een Chinook-helicopter ingezet om de brand op lastig bereikbare plekken te bestrijden.

De eerste melding van de brand kwam zondagmorgen om tien voor negen binnen. Aanvankelijk werden zestien blusvoertuigen ingezet, afkomstig van diverse korpsen uit de regio en rekende de brandweer op tien hectare aan verloren gegane natuur.

Na het aanwakkeren en draaien van de wind kregen de korpsen onder meer steun uit Twente, met brandweerlieden die met pikhouwelen en een rugzak met 20 liter water op lastige plekken aan de slag gingen. Ook korpsen uit Noord-Brabant kwamen in actie. Het vuur verspreidde zich in de richting van Museum Kröller-Müller. De brandweer probeerde het vuur op die route tegen te houden door een bosrand nat te houden.

Het park werd aan het eind van de ochtend voor publiek gesloten. De 1500 tot 2500 bezoekers die het park al binnen waren gegaan, moesten weer vertrekken. De brandweer besloot daartoe om reden van veiligheid. Een deel van de brandweerwagens gebruikte de ingangen van het park om bij de brand te komen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe rekende Eerste Paasdag op 6000 bezoekers. Honderden bezoekers werden teleurgesteld, onder wie Japanse toeristen die Museum Kröller-Müller wilden bezoeken. Het park kon nog niet aangeven of het Tweede Paasdag wel geopend is.

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede, voormalig staatssecretaris, en burgemeester John Berends van de gemeente Apeldoorn brachten een groot deel van de dag op de plek van de brand door.

De brand brak uit op de Deelense Was, een gebied dat grenst aan de Deelenseweg tussen Hoenderloo en Schaarsbergen. Daarna rukte de brand op naar westen. Diverse brandweerwagens raakten vast in het drassige terrein. Een van de vastgelopen brandweerwagens raakte zwaar beschadigd door de vuurzee.

Een shovel en een trekker waren de hele dag in touw om vastgelopen brandweerwagens los te trekken en de toegangswegen begaanbaar te houden. De Deelenseweg en de weg tussen Otterlo en Schaarsbergen werden afgezet voor autoverkeer. Verkeer uit de richting Apeldoorn en Hoenderloo moet omrijden via de Woeste Hoeve.

In juli 2007 woedde even ten zuiden van de Deelense Was een grote brand. Op het Deelense Veld ging toen 80 hectare bos en heide verloren. Ruim een half jaar later, eind februari 2008, volgde nog eens 7 hectare, eveneens op het Deelense Veld.

In juli 2003 ging in Park De Hoge Veluwe 30 hectare heidegras in vlammen op. Dat gebeurde ter hoogte van Hoog Baarlo, net buiten het dorp Hoenderloo. Ook toen kwamen brandweerwagens vast te zitten in de drassige bodem.


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 20 apr 2014