Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

19 september 2012, Wereldkampioenschap wielrennen Valkenburg, tijdrit mannen

Martin blijft in tweestrijd Phinney net voor

VALKENBURG (ANP) – Na een boeiend gevecht pakte Tony Martin woensdag in Valkenburg bij de WK wielrennen voor het tweede jaar op rij de titel op de individuele tijdrit. De Duitse specialist moest in Limburg afrekenen met Taylor Phinney. De Amerikaan bleef uiteindelijk op 5 seconden van het goud steken.

De Wit-Rus Vasil Kirijenka moest al 1.44 toegeven maar pakte nog wel het brons. De mondiale tijdrit was een tweestrijd waarin Alberto Contador (9e) en de Zweed Fredrik Kessiakoff (5e), outsiders vooraf, onbewust als haas fungeerden. De Spanjaard werd nota bene ingehaald door Martin. ,,Dan weet je wel dat je goed bezig bent.’’ Kessiakoff bleef de 2 minuten na hem gestarte Phinney net voor.

En de Nederlanders? Hoe enthousiast bondscoach Leo van Vliet vooraf ook was, Lieuwe Westra reed een hopeloze race (38e), terwijl de jonge Wilco Kelderman in de kantlijn ervaring opdeed: 25e.

Een verklaring had Westra niet. ,,Ik kwam gewoon niet vooruit, dan wordt het lastig. Of de regen een rol speelde? Ik houd niet van regen, die doet rare dingen met me. Maar in Denemarken regende het vorige maand ook en won ik wel. Ik heb hiernaartoe geleefd. Maar soms gaat het goed en soms gaat het niet. Ik ben geen robot.” Westra gaf meer dan 4 minuten toe op Martin. De bondscoach begreep het ook niet: ,,maar ik sluit dit nu af, ik ben vooral met de wegrace van zondag bezig.’’

Het vermaak kwam van een Duitser en een Amerikaan, die op het interessante traject tussen Heerlen en Valkenburg op geen enkel meetpunt meer dan 8 seconden verschil noteerden. In het voordeel van Martin, dat wel steeds. ,,Vooraf zou ik over dit resultaat enthousiast zijn geweest, maar nu ik met zo’n klein verschil tweede word, is het toch een beetje pijnlijk’’, zo keek Phinney terug op de afloop. Hij sprak van een ‘net-niet-jaar’ met vierde plaatsen op de Spelen in zowel de tijdrit als de wegrace. ,,Maar ik put hier ook motivatie uit, ik ben gegroeid van een proloogspecialist naar een renner die ook de langere tijdritten aankan.’’

Martin geldt al als een man van de lange adem. Ook hij had niet het gewenste jaar met een auto-ongeluk in april (diverse breuken) en een val in de Tour waarbij hij een handwortelbeentje brak. ,,Het was lastig op tijd klaar te zijn voor de Spelen. Met het zilver daar kon ik leven, het gaf me de motivatie naar deze dag toe te werken.”

De foto’s zijn te koop via de webshop. Klik hier

 


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 21 sep 2012