Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

19 maart 2019, Hoogtereddingsteam Utrecht oefent met brandweer Apeldoorn

Hoogtereddingsteam brandweer Utrecht oefent spectaculair op school in Apeldoorn

De oude school van De Ambelt aan de Noorderlaan vormde vanavond het decor voor een bijzondere brandweeroefening. De Apeldoornse spuitgasten oefenden op het dak van de school met het Hoogtereddingsteam van de brandweer Utrecht. Met een politiehelikopter werd het gespecialiseerde team in twee vluchten naar Apeldoorn gebracht, en vervolgens in brandweervoertuigen naar de oefenlocatie vervoerd. 

Op het dak van het schoolcomplex werd een imposant netwerk van touwen opgebouwd met een hijsinstallatie, die voor de tegendruk was gekoppeld aan een brandweerwagen op de grond. Op een plat dak twee etages lager lag een slachtoffer, een vrijwilliger van de Apeldoornse brandweer, die in veiligheid werd gebracht en op een brancard met vereende krachten door zijn collega’s omhoog werd gehesen. 

 

Rode pakken

Een van de helmen en speciale rode pakken dragende leden van het Hoogtereddingsteam begeleidde de brancard. Uiteindelijk werd de brancard met slachtoffer in de korf van een hoogwerker bevestigd en naar beneden gebracht.

 

Uniek team

Het Utrechtse team is uniek in Nederland. Sommige andere brandweerkorpsen hebben ook zo’n team dat op grotere hoogtes kan opereren, maar die zijn in een beperkt gebied inzetbaar. Het team uit de Domstad is het enige dat per helikopter kan worden ingevlogen, in heel Nederland. Vorig jaar oefenden de ‘hoogteredders’ al twee keer in Apeldoorn met het droppen van het team op het dak van het hoofdbureau van de politie, abseilend vanuit een heli. 

 

Angstig ogenblik

Het landen van de politiehelikopter, op een grasveld op de hoek van Kanaal Noord en de Sluisoordlaan, bezorgde sommige getuigen een angstig ogenblik. Zeker na de dramatische gebeurtenissen in Utrecht een dag eerder. Maar al snel werden ze gerustgesteld met de mededeling dat het hier slechts een oefening betrof.

Bron: Pim Velthuizen – De Stentor


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 20 mrt 2019