Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

17 juni 2011, Buitenbrand (grip 2) Recydur Wilmersdorf Apeldoorn


Scholen dicht na brand bij Recydur

APELDOORN – Bij een brand in het Apeldoornse recyclingbedrijf Recydur is vrijdagmorgen veel rook ontstaan. De rook dreef over de naastgelegen wijk De Maten.

De politie heeft drie straten afgezet. Diverse bedrijven in de buurt van het getroffen Recydur raakten urenlang onbereikbaar. De basisscholen De Marke en De Ploeg blijven vandaag op last van de brandweer, net als middelbare school De Heemgaard. Andere scholen hebben daartoe op eigen initiatief besloten.

Politie en brandweer hebben voortdurend metingen verricht. Daarbij zijn geen gevaarlijke stoffen aangetroffen. Daaraan voorafgaand heeft de politie met geluidswagens bewoners in de nabij gelegen buurten van woonwijk De Maten gewaarschuwd ramen en deuren dicht te houden. De politie zegt veel telefoontjes te hebben ontvangen van bezorgde burgers. Bewoners met gezondheidsklachten kunnen ook de GGD bellen: 088-44.33.000.

De brand werd vrijdagochtend om zes minuten over vijf gemeld. De brandweer rukte met vijf voertuigen uit, waaronder een schuimblusvoertuig van de post in Hoog Soeren. Later kreeg de brandweer nog versterking van een hoogwerker en van omliggende korpsen.

De brand woedde in een buitenopslag van afvalmaterialen. Recydur is gevestigd aan de Wilmersdorf in Apeldoorn-Zuid en verwerkt metalen en kunststoffen, waaronder electronica. Om half negen werd het sein brand meester gegeven. Daarna ging de brandweer over tot metingen in de omliggende bedrijven. Die werden vervolgens door de brandweer vrijgegeven. Het afvalbedrijf is al vaker getroffen door brand.

De brand trok tientallen toeschouwers. Een deel van hen was op weg naar een van de bedrijven in de afgezette zone. Ook Martin Klunder uit Apeldoorn kwam vergeefs. Klunder is chauffeur bij Duursma Industrietechniek. Hij kreeg van de politie te horen dat zijn bedrijf mogelijk de hele dag onbereikbaar zou zijn. ,,Ik moet mijn bus ophalen om de filialen van ons bedrijf te bevoorraden. Normaal ben ik om acht uur al in Deventer en begin ik dan met mijn route. Ik denk dat een heleboel klanten raar staan te kijken vandaag”, aldus Klunder, die erop rekende dat andere filialen zoveel mogelijk in de bres zullen springen.

In de vijf jaar dat hij bij Duursma Techniek werkt, is het de tweede of derde brand die hij meemaakt bij Recydur. ,,Maar dat we niet bij ons bedrijf kunnen, heb ik nog nooit meegemaakt. Ik laat het maar over me heen komen. Eerst maar eens afwachten wat de directeur zegt”.

Ook Hans Dannenberg uit Rijssen meldde zich vergeefs op de Wilmersdorf. Hij heeft net driekwartier in de auto gezeten als hij te horen krijgt dat zijn bedrijf Nijhuis Bouw waarschijnlijk de hele dag onbereikbaar zal zijn. Het gebouw van Nijhuis lag uren in de volle rook. Hij verwacht niet dat de blokkade veel overlast oplevert. ,,Alles kan wel een dag wachten, maar je moet het werk wel inhalen. De kantoormensen kunnen niet aan het werk, maar ik ben projectleider van de renovatie van de drie Gentiaan-flats. Ik kan ook daar werken”, zegt hij voor hij weer in zijn auto stapt.

Bron: de Stentor

 

 

 


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 17 jun 2011