Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

16 november 2019, Politie inzet tijdens landelijke sinterklaas intocht Apeldoorn

 

Politie pakt vrouw met mes en 11 tal Pegida “pieten” op bij intocht Sinterklaas in Apeldoorn

Rond de intocht van Sinterklaas zijn vandaag twaalf mensen aangehouden. Een daarvan is een vrouw die op het Stationsplein rond liep met een mes in haar tas.

Waarom ze dat mes bij zich had is niet duidelijk. Volgens burgemeester Petra van Wingerden is er geen groot risico geweest voor andere mensen in het publiek.

De andere aanhoudingen – ,,een tiental mensen’’ – betreffen aanhangers van Pegida. Die rechtse groepering hield zich volgens Van Wingerden herhaaldelijk niet aan afspraken die waren gemaakt. 

 

Theatraal

Om welke afspraken het precies gaat is niet helder. Ter plekke was wel duidelijk dat Pegida in eerste instantie wat terughoudend aanwezig was, maar later meer en meer aandacht opeiste. Voorman Edwin Wagensveld stond media te woord; hij noemde tegenover Japanse journalisten roetveegpieten onder meer ‘NSB-pieten’. Uit gesprekken met agenten viel op te maken dat Wagensveld met die mediacontacten over de schreef ging.
Voor de politie was de openlijke profilering reden om Wagensveld aan te spreken. Die daagde daarop nogal theatraal de agenten uit om dan maar ‘Zwarte Piet in de boeien te slaan’. In eerste instantie gebeurde dat niet, later werd de groep alsnog weggevoerd.

Van Wingerden spreekt met klem tegen dat mensen zijn opgepakt enkel omdat ze zwart waren geschminkt, zoals op onder meer Twitter wordt gesuggereerd.

Bron: de Stentor


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 17 nov 2019