Pim Velthuizen Fotografie

"Het oog voor detail"

15 juni 2012, Grote brand (grip 2) Sonac Loenen

Smeulende brand bij Sonac in Loenen

LOENEN – De brandweer is tot laat vannacht bezig geweest met het bestrijden van een smeulende brand in het gebouw van biotechnologiebedrijf Sonac op het Loenense bedrijventerrein Kieveen. De brand werd laat in de middag gemeld, maar tegen 20.00 uur werd flink opgeschaald. ,,De kans op een stofexplosie was groot’’, vertelde hoofd officier van de brandweer, Allard van Gulik.

,,De brand zat in een filtersysteem waar eiwitten uit dierlijk bloed worden verwerkt voor grondstoffen van medicijnen. Daarbij komt stof vrij. Als dat vlam vat kan het exploderen.’’

Bij de brand kwam vooral rook vrij, dat tot ver in de omgeving te ruiken en zien was. In de buurt werd flink geklaagd. De politie reed door de omgeving om buurtbewoners te informeren en te adviseren om ramen en deuren dicht te houden. ,,De rook die vrij is gekomen is hinderlijk, maar niet gevaarlijk voor de volksgezondheid’’, zei Van Gulik. ,,Er is een iets verhoogd koolmonoxidegehalte gemeten, maar in de open lucht is dat ongevaarlijk.’’

De brandweer zaagde een lichtkoepel op het dak van het gebouw open om de warmte weg te kunnen krijgen. Daarna werd het filtersysteem stukje voor stukje afgebroken om bij de smeulende brand te komen. Het personeel van Sonac heeft ongedeerd het bedrijf kunnen verlaten.

Bron: de Stentor


Copyright

Ten aanzien van alle artikelen op deze website behoudt Pim Velthuizen Fotografie zich het auteursrecht uitdrukkelijk voor. Openbaarmaking of verveelvoudiging van enig materiaal (eigen beeldmateriaal en/of tekst) van deze website, zonder schriftelijke goedkeuring van Pim Velthuizen Fotografie, is niet toegestaan.


Gepubliceerd: 15 jun 2012