Donderdag 30 April 2009

Verkeersongeval blijkt aanslag (Grip 4) Zwolseweg thv "De Naald" Apeldoorn    Korpsen: Centrum beroeps, Beemte

Verkeersongeval blijkt aanslag op Koninklijke familie

Tijdens het bezoek van de koningin aan Apeldoorn heeft een man (38) in een zwarte auto een mislukte aanslag gepleegd op de Koninklijke familie die zich op dat moment in een open bus bevond op de kruising Loolaan en Zwolseweg in Apeldoorn. Onder het publiek zijn vijf doden gevallen.

De vermoedelijke dader, woonachtig in de Kastanjelaan in Velp (bij Arnhem) reed dwars door de afzetting heen en kwam tot stilstand tegen een monument ('De Naald'), een paar meter van waar de bus met daarin de leden van de koninklijke familie zich op dat moment bevond. Er vielen vijf doden en dertien gewonden, waarvan vijf zwaargewonden. De hulpverlening kwam snel op gang, behalve een groot  aantal ambuances kwamen er ook twee traumahelikopters ter plaatse. Hulpverleners van een Rode Kruis post die vlakbij het kruispunt stond waar de aanslag plaatsvond ontfermden zich over de slachtoffers die her en der verspreid lagen. 

De auto, een Suzuki Swift met het kenteken FZ-VL-03, reed tegen twaalf uur in volle vaart door de mensenmassa heen, volgens ooggetuigen tot twee keer toe. De bestuurder, een blanke man, zou minstens tachtig kilometer per uur hebben gereden. De verdachte, een 38 jarige man, ligt in het ziekenhuis en is zwaargewond. Hij is formeel door de politie aangehouden.  De man is geen bekende van de politie. Volgens de politie was er al eerder een probleem met deze man bij een afzetting toen hij probeerde door de afzetting te komen. De woning van de verdachte wordt momenteel doorzocht. Er zijn geen explosieven in het voertuig gevonden.

Verschrikkelijk
'Hij kwam uit het niets,' zegt een fotograaf die langs de weg stond. 'En sleepte tien tot vijftien mensen mee. Er ligt overal bloed en er worden mensen gereanimeerd. Het ziet er verschrikkelijk uit.' Volgens een verslaggever van Omroep Friesland heeft de vermoedelijke dader op het moment dat hij zich nog gewond in de auto bevond tegen een politieagent gezegd dat hij dit met opzet heeft gedaan.

Geschokt
De bestuurder is intussen uit de auto gehaald en is naar het politiebureau weggevoerd. Hij is wel gewond geraakt. Hij zou eerder op de ochtend, op een andere plek, al zijn tegengehouden door de politie. Hij keerde toen om, mogelijk op zoek naar een andere mogelijkheid om bij de bus te komen. Omstanders probeerden hulp te bieden aan de gewonden, maar iedereen wordt door de politie op afstand gehouden.

De koninklijke familieleden die in de bus zaten zagen het ongeluk en reageerden geschokt, zo was te zien op beelden van de NOS.

De activiteiten voor de rest van de dag zijn afgelast. 'De beelden die de koninklijke familie heeft meegekregen zijn aanleiding geweest om het officiŽle programma af te breken,' zo luidde de verklaring van burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn. Ook in de rest van het land worden steeds meer festiviteiten afgelast of ingekort. Op alle rijksgebouwen in Nederland gaat de vlag halfstok

Bron: Landelijke pers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijbehorende onderwerpen: 
Koninginnendag Apeldoorn 2009
Oranjepark onderzocht op mogelijke explosieven

Home: PVFotografie